Pre milovníkom maku a tiež pre tých, ktorí nemôžu múku, teda bezlepková :-) veľmi vláčna a svieža....recept je z časopisu Dobré jedlo, ale trochu upravený na naše domáce chute...
KRÉM : 180 ml smotany na šľahanie
200 g bielej čokolády
15 g mletého maku
nastrúhaná citrónová kôra z jedného citróna
šťava z polovice citróna
NÁPLŇ: 250 g mascarpone
3 polievkové lyžice práškového cukru
3 čajové lyžičky vanilkového extraktu
180 g smotany na šľahanie
čerstvé maliny
KORPUS: potrebujeme 2 tortové formy s priemerom 20 cm
250 g mletého maku
100 g mletých vlašských orechov
1 kypriaci prášok do pečiva
nastrúhaná citrónová kôra
6 vajec
štipka soli
vanilkový extrakt (alebo lusk) môžme nahradiť vanilkovým cukrom
120 g tmavého cukru
160 g masla
150 ml bieleho jogurtu
KRÉM
V hrnčeku necháme zovrieť smotanu a pridáme nalámanú bielu čokoládu. Rozmiešame tak, aby sa čokoláda roztopila. Pridáme mlety mak, kôru a šťavu a odložíme do chladničky aspoň na hodinu. Musím to byť celko vychladnuté. Pred natieraním torty krém vyšľaháme mixérom.Natierame ním povrch a boky torty.
PLNKA
Šľahačku vyšľaháme, pridáme práškový cukor, vanilku a mascarpone. Všetko spolu prešľaháme. Odložíme do chladničky. Touto plnkou natierame jednotlivé poschodia torty.
KORPUSY
Predhrejeme teplovzdušnú rúru na 180 stup.C. Dve tortové formy s priemerom 20 cm si vytrieme tukom a spodok vyložíme papierom na pečenie. Ak máme len jednu formu, tak treba suroviny rozdeliť na dve časti a postupne pripraviť cesto.
Mletý mak, mleté orechy, kypriaci prášok a kôru z citrusov zmiešame a odložíme bokom.
Maslo roztopíme, nesmie však byť horúce, len vlažné. Vajíčka oddelíme na žltky a bielky.
Žltky vyšľaháme s polovicou cukru, štipkou soli a vanilkou, citrónovou kôrou do peny. Za chodu mixéra pridáme po troške roztopené maslo. Postupne prisypeme sypké suroviny a nakoniec sneh, ktorý sme vyšľahali z bielkov a polovice cukru. Sneh zapracujeme už ručne metličkou. Cesto rozdelíme do 2 tortových foriem a dáme piecť asi na 35 minút. Treba skúsiť špajdľou, či je cesto upečené.
Korpusy necháme celkom vychladnúť, prekrojíme ich napoly, takže máme 4 pláty, ktoré postupne natierame mascarponovou plnkou a posypeme čerstvými malinami (môžme použiť aj iné ovocie podľa vlastnej chuti). Povrch celej torty potrieme krémom z bielej čokolády.
Pred podávaním treba nechať tortu dobre vychladiť, je vtedy chutnejšia a vláčnejšia.
Ja som ešte poliala každý plát citrónovým likérom limončelom. Ozdobíme čerstvým ovocím.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára